1. Voorwoord
Het jaar 2024 was een jaar van volle kracht vooruit! We verzamelden feiten en kregen daarmee inzicht en overzicht. Over ons vastgoed, over onze huurders en over onze financiële situatie.
Onze huurders
We helpen onze huurders graag zo goed mogelijk. Daarom stelden we een nieuwe Klantvisie op. We weten dat onze huurders en woningzoekenden het liefst in een grondgebonden woning wonen of in een appartement met lift. We hebben voldoende woningen voor mensen met de kleinste portemonnee. Er mogen meer woningen komen voor mensen die wat meer huur kunnen betalen. Deze gegevens vertalen we naar ons portefeuilleplan en ons huurbeleid.
Ons vastgoed
We namen 300 complexen onder de loep. We overzien nu beter, wat er de komende jaren moet gebeuren om deze woningen up-to-date te houden. We weten dat een derde van ons bezit geschikt is voor Langer je eigen plek. En we breiden uit. In 2024 waren de voorbereidingen in volle gang voor Sneek (Harinxmaland), Joure (Sevenwolden en Wyldehoarne), Heerenveen (Schoolstraat en Skoatterwâld) en Drachten (Vrijburgh, De Drift en Wetterwille). We maakten in Joure, Heerenveen en Drachten 115 huurders blij met een mooie nieuwe duurzame woning. De verduurzaming ging helaas langzamer dan we wilden. Door onvoorspelbaarheid van de overheid weigerden veel huurders zonnepanelen op het dak. Wij wijzigden daarom halverwege het jaar onze koers. Het aantal zonnepanelen dat we nu leggen sluit zoveel mogelijk aan bij het energieverbruik van de huishoudens.
Onze opdrachtnemers
Accolade professionaliseerde haar opdrachtgeverschap. We actualiseerden in 2024 ons inkoop- en aanbestedingsbeleid. We bereiden drie grote aanbestedingstrajecten voor: nieuwbouw, planmatig onderhoud en dagelijks- en mutatie-onderhoud.
Onze financiën
De grote vraag naar huurwoningen is nu en de komende jaren actueel. Daarom besloten we de komende vijf jaar zoveel mogelijk financiële middelen aan uitbreiding te besteden. Binnen Aedes maakten we afspraken over een Duurzaam Prestatiemodel. Dit denkmodel biedt zekerheid voor de instandhouding van het vastgoed van woningcorporaties. Ook maakten we met elkaar afspraken over Solidariteit. Als je onvoldoende geld hebt om je opgave te realiseren, mag je hulp vragen aan andere corporaties.
Volle kracht vooruit!
Dank aan de 180 collega's die er alles aan deden om ruim 16.000 huishoudens met plezier te laten wonen. Accolade is een geliefde werkgever. Het lukte ons voor alle vacatures nieuwe, bekwame en leuke collega's te verwelkomen.
Elze Klinkhammer & Friso de Roos
Bestuur Accolade
2. Thema's en doelen
‘Voor elke huurder een passende woonplek in een aangename en veilige buurt.’
Dat is onze ambitie. Hoe we dat willen doen staat in ons koersdocument ‘Ruimte voor mensen 2020 - 2025’. Deze koers is richtinggevend. Het is een kader voor ons denken en doen. Onze maatschappelijke opdracht voeren we uit in een omgeving die steeds in beweging is. In 2025 herijken we onze Koers.
De Koers kent drie speerpunten.
1. We bouwen aan buurten waar je prettig woont
Met voldoende betaalbare woningen willen we in onze buurten ruimte bieden aan mensen met verschillende achtergronden. Samen met bewoners en ons netwerk werken we aan vitale en leefbare buurten. We nodigen huurders uit om verantwoordelijkheid te nemen in hun omgeving.
2. We doen het samen
Samen krijgen we meer voor elkaar dan ieder voor zich. We kennen onze partners en investeren in ons netwerk. We leggen verbinding tussen bewoners en professionals. We werken resultaatgericht samen aan de kwaliteit van onze woningen met onze RGS-partners. We betrekken onze huurders bij het verbeteren van onze producten en diensten. Door gebruik te maken van elkaars kracht werken we samen aan prettig en veilig wonen.
3. We zijn klaar voor de toekomst
We werken doelmatig en efficiënt samen en zijn financieel gezond. Duurzaamheid zit in ons DNA. We werken aan een CO₂-neutrale woningportefeuille. Klaar zijn voor de toekomst gaat ook over langer zelfstandig blijven wonen. We anticiperen op de grijze golf. We investeren in het contact met huurders. We gaan met de tijd mee en het ‘bewust werken’ is daar onderdeel van.
Hoe gaven we in 2024 invulling aan onze koers?
Om op deze speerpunten te sturen, werken we met twaalf strategische doelen met de blik op 2025. Hoe we invulling gaven aan de strategische doelen 1 t/m 3 leest u hierna. In het hoofdstuk 'Onze organisatie' leest u meer over onze organisatie. De financiën komen uitgebreid aan bod in het hoofdstuk ‘Financieel gezond blijven’.
Circulariteit
- We sloten aan bij de Fryske Vezelhennepdeal. Samen met meer dan 30 partijen, bestaande uit woningcorporaties, bouwbedrijven en overheden, spraken we af om projecten toe te wijzen waarbij Hempwool wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Dit lokaal geteelde biobased isolatiemateriaal wordt gebruikt in de verduurzaming van bestaande woningen.
- Samen met onze RGS-partners Wits en Talen, woningcorporatie Elkien en sociaal leer/werkbedrijf Empatec startten we de pilot Circulaire Hub Noord Nederland. In deze pilot richtten we ons op de materiaalstromen hout, glas en dakpannen die vrijkwamen bij planmatig onderhoud. Waar mogelijk hergebruikten we deze vrijgekomen materialen.
- We bliezen onze plannen om circulaire keukens te plaatsen nieuw leven in. De eerste circulaire keuken plaatsen we in 2025 in onze RGS Samen Werk Plaats.
- In Drachten pasten we voor het eerst biobased dakplaten van harde houtvezel toe bij dakvervanging. Dit deden we samen met onze RGS-partner Wits Noord. Biobased materiaal isoleert goed, houdt de warmte in de zomer buiten en raakt nooit op.
- We ontwikkelden een CO₂-instrument. Samen met een aantal van onze RGS-partners ontwikkelden we een CO₂-instrument voor onderhoud en verduurzaming. Met dit instrument krijgen we een beter beeld van de CO₂-uitstoot van de materialen die we gebruiken. Ook zijn we beter in staat om duurzamere materiaalkeuzes te maken.
Groene omgeving
- We breidden ons doel uit om meer fruitbomen en bomen te planten in buurten van onze huurders. We plantten 15 fruitbomen (appel, pruim en peer) op de locaties: De Barte, De Draai, De Meer en 't Suderhiem in Drachten. Ook kregen in totaal vijf linde- en eikenbomen een mooie plek.
- In maart was de NLdoet dag in Doarpstún Oudega (SM). We werkten samen met basisschool De Diamant en vrijwilligers in de pluktuin. Er kwam een gereedschapshok en inwoners uit Oekraïne legden een moestuin aan.
- De tuin rondom woonzorgcentrum Rispinge in Drachten kreeg een opknapbeurt.
- Niet helemaal groen maar wel annex: vitaliteit, buitensport. Er kwam op initiatief van huurders een jeu-de-boulesbaan op onze grond bij de J.F. Kennedylaan in Drachten. De gemeente Smallingerland droeg hieraan bij met subsidie.
3. Onze dienstverlening
Bewoners kunnen telefonisch, online en bij onze baliepunten terecht. Deze zijn te vinden in Drachten, Franeker, Heerenveen en Sneek. De openingstijden verschillen per locatie. In 2024 ontvingen wij 61.832 telefoontjes op ons algemene telefoonnummer.
Klanttevredenheid
Iedere dag werken wij aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Sinds 2015 meten we doorlopend de klanttevredenheid. Zo weten we waar verbetering nodig is. En waar de huurder tevreden over is. Elke mening is voor ons waardevol. Zo weten we hoe we het doen en wat er beter kan. Wij doen ons klanttevredenheidsonderzoek samen met onderzoeksbureau Klantcontact Monitor (KCM). Ook doen we ieder jaar mee met de Aedes Benchmark. Hierbij worden de resultaten van alle woningcorporaties gemeten. We meten de klanttevredenheid bij de volgende gebeurtenissen:
- bij nieuwe huurders (het betrekken van een woning);
- bij huurders die de huur opzegden;
- bij huurders die een reparatieverzoek deden.
In de periode van september 2023 tot en met juli 2024 gaven zo'n 2000 huurders ons feedback. Zij gaven ons gemiddeld de volgende cijfers:
- een 7,8 voor het betrekken van een woning;
- een 6,7 voor het verlaten van een woning;
- een 8,3 voor reparatieverzoeken.
MijnAccolade
Ons online klantportaal MijnAccolade wordt goed gevonden. We hadden in 2024 10.260 gebruikers. In 2024 werden 1804 contactformulieren ingevuld. Er kwamen 24.453 reparatiemeldingen bij ons binnen. Hier kwamen 34.499 opdrachten uit. Van de 34.499 opdrachten werden 5860 ingediend via het klantportaal.
FrieslandHuurt
Samen met Elkien, Wonen Noordwest Friesland en Woonzorg Nederland bieden wij beschikbare woningen aan via de website FrieslandHuurt.nl. In 2024 sloten WoonFriesland, Thús Wonen en Dynhus ook aan bij FrieslandHuurt. Met één inschrijving bieden wij hierdoor toegang tot inmiddels 74.000 huurwoningen.
Klachten
In 2024 ontvingen wij 153 klachten, waarvan drie via de Provinciale Klachtencommissie Woningcorporaties Friesland. We losten alle klachten naar tevredenheid op. Er volgde één hoorzitting van de PKWF.
4. Onze organisatie
Algemeen

Formatie
In onderstaande tabel staat informatie over het aantal medewerkers en fte per 31 december 2024.
Organisatie | Aantal medewerkers | Aantal fte |
---|---|---|
Accolade | 178 | 155,6 |
Loopbaaninitiatief | 2 | 1,12 |
Totaal | 180 | 156,72 |
In 2024 namen we iets minder medewerkers (inclusief stagiaires en trainees) aan dan het jaar ervoor. Dit waren er 20 (2023: 22). Na de sterke groei in 2022, was er in 2023 en 2024 weer meer balans in aanname en vertrek van medewerkers. Voor 25 medewerkers stopte het dienstverband bij Accolade (2023: 23).
Ziekteverzuim
Het verzuimpercentage van Accolade over 2024 was 3,74 procent. Dit was daarmee een fractie hoger dan in 2023: 3,65%. Er waren in 2024 119 nieuwe ziekmeldingen (2023: 148). Dit aantal is al jaren dalend. In totaal zorgde dit voor 2.853 ziektedagen (2023: 2.818). Het verzuim was het laagst in september, namelijk 2,5 procent. Het verzuim was in december het hoogst met 5,1 procent. Ons verzuim ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 4,7 procent.
Duurzame inzetbaarheid
Onze dienstverlening begint en eindigt met onze medewerkers. Daarom willen we dat medewerkers gezond, gelukkig, gemotiveerd en bekwaam hun werk doen. We organiseerden verschillende activiteiten hiervoor. Denk aan de Orange Week met aandacht voor vitaliteit. Ook zorgden we voor een update van de risico's in het bedrijf (RI&E). En we hielden een medewerkersonderzoek waarbij we ook aandacht schonken aan soft controls en werkdruk. In 2024 was er ook specifieke aandacht voor een organisatiebrede update van de functieomschrijvingen en -waarderingen.
Medewerkers hebben uiteraard zelf de regie over hoe ze duurzaam inzetbaar blijven. Door in jezelf te investeren blijf je fit in je werk. In het verbindingsgesprek bespreekt de medewerker met de leidinggevende hoe hij of zij werkt aan de toegevoegde waarde. Dit past bij het bewust werken. Het draagt bij aan duurzame medewerkers en daarmee aan een duurzame organisatie.
Medewerkersonderzoek
Begin 2024 hielden we een medewerkerstevredenheidsonderzoek. De respons was goed (84%) en zelfs nog hoger dan de vorige keer (81%). Er kwamen veel onderwerpen aan bod. Zo schonken we ook aandacht aan werkdruk/werkstress en soft controls. In het algemeen scoorde Accolade goed. Er kwamen wel aandachts- en verbeterpunten naar voren. We bespraken deze onderwerpen in werkoverleggen met medewerkers. Het gaat dan om specifieke zaken binnen de afdeling, zoals werkdruk, waardering, balans tussen werk en privé en loopbaanontwikkeling. Daarnaast bespraken we ook centrale onderwerpen, zoals sociale veiligheid en intern en extern ongewenst gedrag.
Orange Week
Als tegenhanger van Blue Monday introduceerden we ooit de Orange Monday. En vanaf 2022 de Orange Week. Elke keer is de belangstelling van medewerkers groot om mee te doen. In deze derde week van januari hadden we op sportief gebied aandacht voor Workit (onbeperkt sporten waar en wanneer je wilt), een bootcamp op de binnenplaats in Heerenveen, de ‘Zit je fit’ workshops en een padeltraining/toernooi. Aan het begin van de week was er een Accolade Live met aansluitend een pubquiz met Curvalicious Diamond. En we deden een beroep op ons creatieve brein bij een Accollege van ‘De kracht van een slecht idee’ door Rico Bakker.
Vitaliteit
Uit de vorige alinea blijkt al dat Accolade belang hecht aan vitale medewerkers. Naast de genoemde activiteiten, maakten we in maart de polsen weer soepel tijdens de Tafelvoetbalcup. Op donderdag 16 mei nam Accolade deel aan de Fiets naar je Werkdag. Medewerkers kwamen vanuit verschillende vertrekpunten zoals Drachten, Franeker, Joure, Sneek, Leeuwarden en zelfs Almere op de fiets naar Heerenveen.
Personeelsontwikkeling en opleidingen
We vinden het belangrijk dat medewerkers blijven werken aan hun ontwikkeling. Sinds januari 2022 werken we met De Corporatie Academie. Dit is een digitale leeromgeving met een aanbod van meer dan 400 trainingen, webinars en e-learnings. Medewerkers kunnen ideeën opdoen in de leeromgeving en hun persoonlijk budget voor (functiegebonden) scholing bekijken. Daarnaast zetten we in het systeem (verplichte) trainingen klaar voor medewerkers. We zetten leerlijnen uit en registreren cao-ontwikkeluren. Los van de digitale leeromgeving vinden de meeste trainingen nog steeds live plaats. Jaarlijks volgen medewerkers van Accolade veel incompany- (zoals Woningwaardering in de praktijk, Beleidswaarde 2.0, Vacatureteksten schrijven, vve-training, Inspiratiebijeenkomsten) en individuele trainingen.
Ontwikkeluren
Uitgangspunt bij Accolade is dat medewerkers minimaal twaalf uur per jaar aan hun eigen ontwikkeling besteden. De afgelopen jaren haalde bijna elke medewerker deze norm. Medewerkers die de norm niet halen hebben verklaarbare redenen. Denk dan aan langdurige ziekte, zwangerschap, vertrek naar een andere baan of medewerkers die nog maar net in dienst zijn.
Samenwerking
We hebben een aantal hr-samenwerkingsverbanden. Zo is daar Loopbaaninitiatief: een samenwerking van 22 woningcorporaties in Noord-Nederland, gericht op loopbaanontwikkeling. Op 8 en 9 maart 2024 stonden we samen met een aantal collega's vanuit Loopbaaninitiatief op de Noordelijke Banenbeurs in Groningen. Dit om ons en de leuke banen die er in de volkshuisvesting zijn onder de aandacht te brengen.
Vanuit Loopbaaninitiatief zijn we aangesloten bij Noorderlink. Noorderlink is een hr-samenwerkingsverband in het Noorden voor verbinding, ontwikkeling en mobiliteit. Er zitten ruim veertig grote organisaties bij. Het aanbod is vergelijkbaar met dat van Loopbaaninitiatief. Daarnaast spraken we in VFW (Vereniging Friese Woningcorporaties)-verband af dat de afdelingen hr meer gaan samenwerken. In 2024 maakten we hier een begin mee.
Talent van het Noorden
Sinds het begin in 2022 doet Accolade mee aan het traineeprogramma ‘Talent van het Noorden’. Met dit programma willen we een nieuwe generatie binnenhalen. Een generatie met een frisse blik, energie en de drive om het verschil te maken. Daarnaast willen we graag jonge mensen houden voor het Noorden. Voor de jaren 2024 - 2025 startten we met elf collega-corporaties een nieuwe editie. De trainees krijgen een contract voor twee jaar en werken bij drie verschillende corporaties.
Cao
Onze medewerkers vallen onder de cao Woondiensten. De cao Woondiensten heeft een minimumkarakter. Er is ruimte voor maatwerk. De werkgever en de ondernemingsraad kunnen op sommige punten afspraken maken over aanvullende arbeidsvoorwaarden.
Looptijd cao
Cao-partijen bereikten in 2024 een akkoord voor een nieuwe cao. Deze cao geldt één jaar en drie maanden. Dit is van 1 januari 2024 tot 1 april 2025.
Loonsverhoging
Per 1 januari 2024 ontvingen de medewerkers een loonsverhoging van 10 procent. De afbouwregeling, die in de cao 2017 - 2018 stond, is per 1 januari 2024 komen te vervallen. De afbouw was van toepassing op de salarisschalen C t/m H en O.
Structurele cao-eindejaarsuitkering
In de cao Woondiensten is een structurele eindejaarsuitkering geïntroduceerd. Deze uitkering werd in december 2024 voor het eerst uitbetaald. De eindejaarsuitkering bedraagt twee procent van het individuele jaarsalaris van de werknemer en is gemaximeerd tot twee procent van het eindniveau van diens loonschaal. Deze uitkering valt niet onder de grondslag voor pensioen en vakantietoeslag.
Cao-partijen spraken ook af dat al bestaande bedrijfseigen regelingen worden opgenomen in de cao-eindejaarsuitkering. Hiervoor is een gezamenlijk onderzoek door cao-partijen ingesteld. Voor Accolade betekent dit dat we de zogenaamde eindeschalersbonus en de feestdagenuitkering opnemen in de eindejaarsuitkering.
Generatiepact
In 2019 ging de Generatiepactregeling in. Deze regeling loopt tot 1 april 2025. Corporaties kunnen in overleg met de ondernemingsraad in positieve zin afwijken van de standaard 80-90-100-regeling vanaf 63 jaar. Wij bieden medewerkers een ruimere regeling aan. Medewerkers kunnen vanaf 60 jaar meedoen aan de regeling en voor een andere uren- of geldverdeling kiezen. Cao-partijen beslissen tijdens de cao-onderhandelingen voor de cao 2025 over het wel of niet voortzetten van de regeling.
PAWW-premie
Vanaf 1 februari 2019 betalen medewerkers een premie voor de Private Aanvulling van de WW en WGA. De premie voor 2024 was 0,08 procent. De toeslag die tot 2024 verleend werd verviel per 1 januari 2024.
Werkkostenregeling
In de werkkostenregeling zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers loon. Een aantal hiervan kan de werkgever opnemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Blijven de aangewezen vergoedingen en verstrekkingen binnen deze vrije ruimte? Dan betalen we geen belasting en premies over het betaalde bedrag. In 2024 was de vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de loonsom 1,92 procent. Over de rest was de vrije ruimte 1,18 procent van de loonsom. De totale vrije ruimte komt uit op € 110.000. We namen in 2024 € 119.000 (2023: € 133.500) aan vergoedingen en verstrekkingen in de regeling op. Dit zorgde voor een overschrijding van de vrije ruimte met € 9.000. Over de overschrijding moet 80% eindheffing betaald worden. Dit is € 7.000.
Functieomschrijving en functiewaardering
In 2024 rondden we het project functieomschrijvingen en functiewaarderingen af. Het was een intensief traject met veel gesprekken met medewerkers om te komen tot de juiste functieomschrijving. Hier hingen we vervolgens waarderingen aan. In het voorjaar informeerden we alle medewerkers. In een aantal gevallen resulteerde dat in een procedure bij de interne en zelfs externe geschillencommissie.
5. Verslag ondernemingsraad
Respectvol en kritisch
Enthousiaste ondernemingsraad (or)
De or bestaat uit zeven leden. Voorafgaand aan elk directieoverleg komen alle or-leden samen. Ze bespreken de agendapunten voor het komend directieoverleg. En bepalen welke punten ze inbrengen. Dit kunnen ook punten zijn die vanuit de organisatie komen. De samenwerking is altijd goed. De sfeer is positief en de leden zijn enthousiast.
Verkiezingen en nieuwe ondernemingsraad
De or-leden Carola Mordhorst en Hennie Kunst stelden zich niet meer herkiesbaar voor de verkiezingen in april 2024. Daarnaast meldden Siep Kooistra en Anjella Korteweg zich voor de verkiezingen aan. Hierdoor was het zevental weer compleet en waren de verkiezingen niet nodig.

Enthousiast en teamwork
Directieoverleggen
De bestuurder en de or kwamen dit jaar vijf keer bij elkaar. Hierbij waren aanwezig: een directeur-bestuurder, de strategisch adviseur hr, een notulist en alle or-leden. Tijdens de overleggen praat de bestuurder de or bij over de ontwikkelingen in de organisatie. Ook vraagt de bestuurder de or om advies of instemming voor diverse onderwerpen. Verder draagt de or ook zelf onderwerpen aan om te bespreken. De overleggen zijn kritisch maar respectvol. De notulen van deze overleggen delen zij met alle collega's via het intranet.
Samen sterk
Instemmingsaanvragen
De or behandelde dit jaar geen instemmingsaanvragen.
Adviesaanvragen
De or behandelde de volgende adviesaanvragen:
- herbenoeming directeur-bestuurder Elze Klinkhammer;
- splitsing functie Medewerker Wooninformatie.
Spetterend bezoek aan Drachten samen met de RvC en bestuur
In september ontmoetten de or en de RvC elkaar in een informele setting. Ze praatten bij over het afgelopen jaar en over de toekomst. Het overleg ervaarden zij als zeer prettig. Hierna trotseerden zij het slechte weer op de fiets voor de projectenschouw in Drachten. Twee collega's praatten de or onderweg bij over bestaande woningen en renovatie- en nieuwbouwprojecten. Tot slot warmden ze weer op met een hapje en een (warm) drankje. U leest meer over de projectenschouw in hoofdstuk 7, verslag van de RvC.
Opleiding en ontwikkeling or
De or volgde afgelopen jaar de training 'Leer communiceren als een beest' in Nieuw Allardsoog. Daarnaast was deze dag ook bedoeld om te werken aan teambuilding. Spelenderwijs kwamen zij erachter dat zij in goed overleg met respect voor ieders inbreng en mening tot een goed resultaat kwamen. Onze or heeft uilen, schapen en een kip in hun midden. Dit is een goed uitgangspunt om de komende drie jaar met dit team te werken aan de belangen van onze medewerkers en van Accolade. Verder volgde de or de volgende opleidingen:
- iedereen veilig op de werkvloer;
- or jaarverslag;
- positief leidinggeven aan de or;
- AI en de impact op uw werk.
6. Financieel gezond blijven
Financiën
Onze belangrijkste doelen staan in de ondernemingsstrategie. Het beleid richt zich op presteren naar vermogen. Daarmee bedoelen we dat er een gezond evenwicht is tussen de maatschappelijke prestaties en de financiële mogelijkheden.
Beleidsbeslissingen hebben meestal financiële effecten. Daarom toetsen we deze aan de financiële (meerjaren)-prognose over een periode van tien jaar. Deze prognose herijken we jaarlijks. De ontwikkeling van de variabelen zoals huurinkomsten, inflatie, toekomstige renteontwikkeling en ontwikkeling van de voorraad beoordelen we dan. En passen deze zo nodig aan.
In de jaren 2025 tot en met 2029 zijn de te verwachten investeringen in nieuwbouw huurwoningen € 63 miljoen. We verwachten daarvoor ruim 242 nieuwe huurwoningen te bouwen. Daarnaast verwachten we ongeveer 144 huurwoningen te verkopen. We gaan bijna € 190 miljoen investeren om ons woningbezit te verduurzamen en verbeteren.
Weerstandsvermogen
We sturen op een financiële positie met een weerstandsvermogen dat voldoet aan de beoordelingscriteria en de financiële ratio’s van het WSW en de Aw. Vanaf 2018 hebben het WSW en Aw een gezamenlijk beoordelingskader. Zij beoordelen de financiële continuïteit volgens de volgende financiële ratio’s:
- ICR (liquiditeit): maakt helder of de corporatie op korte- en middellange termijn voldoende operationele kasstromen heeft om aan haar renteverplichtingen te voldoen.
- LTV (vermogen): laat zien of de vastgoedportefeuille op lange termijn voldoende waarde genereert. Ten opzichte van de schuldpositie. De onderliggende kasstromen houden rekening met het maatschappelijk beleid van de corporatie.
- Solvabiliteit (vermogen): geeft inzicht in de eigen vermogenspositie van de corporatie. Hier rekening houdend met het maatschappelijk beleid van de corporatie.
- Dekkingsratio (onderpand): beoordeelt in geval van discontinuïteit of de (markt)waarde van het onderpand voldoende is om de schuldpositie af te lossen.
- Onderpandratio (WSW): beoordeelt in geval van discontinuïteit of de marktwaarde van het bij WSW ingezet/gevestigd onderpand voldoende is om de marktwaarde van de door WSW geborgde schuldpositie af te lossen.
- Terugverdientijd leningen: geeft inzicht in hoeveel jaar de corporatie de schuldpositie kan aflossen met de operationele kasstroom (norm intern 30 jaar, WSW norm 35 jaar).
Herijking normen LTV en Solvabiliteit WSW
Als gevolg van de nieuwe systematiek voor de bepaling van de beleidswaarde zijn de grenswaarden voor de LTV en solvabiliteit herijkt en aangepast door de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De nieuwe grenswaarden worden 70 procent (was 85 procent) en 30 procent (was 15 procent) voor respectievelijk de LTV en solvabiliteit.
Interest Coverage Ratio (ICR)
Eind 2024 was de ICR 2,7 (2023: 2,5); de norm van het WSW is een ICR van minimaal 1,4.
LTV Beleidswaarde
De LTV Beleidswaarde per 31 december 2024 was 31 procent (2023: 40 procent); de norm van het WSW is een LTV Beleidswaarde van maximaal 70 procent.
Solvabiliteit Beleidswaarde
De solvabiliteit beleidswaarde was eind 2024 65 procent (2023: 54 procent); de norm van het WSW is een solvabiliteit beleidswaarde van minimaal 30 procent.
Dekkingsratio
De dekkingsratio van Accolade is eind 2024 23 procent (2023: 24 procent). De norm van het WSW voor de dekkingsratio is maximaal 70 procent.
Onderpandratio
De onderpandratio van Accolade is ultimo 2024 24 procent (2023: 24 procent). De norm van het WSW voor de onderpandratio is maximaal 70 procent.
Terugverdientijd leningen
Over 2024 was de terugverdientijd 19 jaar (2023: 19 jaar); de norm van het WSW is een terugverdientijd leningen van maximaal 35 jaar.
In onderstaande tabel staan de ratio’s, inclusief de verwachte ontwikkeling op basis van de vastgestelde meerjarenbegroting 2025 t/m 2029.
Ratio | WSW-norm | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 |
Interest Coverage Ratio | Minimaal 1,4 | 2,7 | 2,4 | 2,3 | 2,2 | 2,3 | 2,3 |
Loan-to- value in % (o.b.v. beleidswaarde) | Max 70 | 31 | 33 | 33 | 33 | 33 | 35 |
Solvabiliteit in % (o.b.v. beleidswaarde) | Minimaal 30 | 65 | 61 | 62 | 62 | 62 | 61 |
Terugverdientijd leningen | Max 35 | 19 | 23 | 24 | 25 | 25 | 26 |
In bovengenoemde tabel is voor de ratio’s geen rekening gehouden met het voornemen van het kabinet om de huren voor 2025 en 2026 te bevriezen. Voor een toelichting hierop wordt verwezen naar het hoofdstuk Belangrijke ontwikkelingen na balansdatum.
Naast de criteria uit het gezamenlijk beoordelingskader hanteert Accolade aanvullend onderstaande ratio’s:
- Nominale schuld per DAEB-woning: laat zien hoeveel de schuld gemiddeld is per DAEB-woning. Dit maakt helder in hoeverre de schuld oploopt ten opzichte van de mutatie in het aantal DAEB woningen. (Signaalwaarde € 40.000)
- Operationele kasstroom: geeft inzicht in de hoogte van de operationele kasstroom van de corporatie. Deze is onder andere van invloed op de ICR en de terugverdientijd van de leningen. (norm € 20 miljoen)
Nominale schuld per Daeb woning
De nominale schuld per Daeb woning (in €) van Accolade is ultimo 2024 € 27.000 (2023: € 26.000).
Operationele kasstroom
De operationele kasstroom over 2024 is € 23 miljoen (2023: € 21 miljoen).
Vermogenspositie
Wij waarderen ons vastgoed op de balans op marktwaarde in verhuurde staat, volgens de full-versie methode. De totale marktwaarde van de activa in exploitatie eind 2024 is € 2.237 miljard. Eind 2023 was dit € 2.014 miljard.
Vermogenspositie Accolade op basis van marktwaarde
2024 | 2023 | |
Marktwaarde verhuurde staat | 2,2 miljard | 2,0 miljard |
Eigen Vermogen | 1,7 miljard | 1,5 miljard |
Solvabiliteit | 78% | 77% |
Loan-to-value | 19% | 20% |
Het WSW en de Aw hanteren de beleidswaarde.
Vermogenspositie Accolade op basis van beleidswaarde
2024 | 2023 | |
Beleidswaarde | 1,4 miljard | 1,0 miljard |
Eigen Vermogen | 0,9 miljard | 0,5 miljard |
Solvabiliteit | 65% | 54% |
Loan-to-value | 31% | 40% |
Ontwikkelingen marktwaarde en beleidswaarde
In het jaar 2024 is de rente weer wat gedaald. De druk op de woningmarkt is hoog waardoor de prijzen weer stijgen. Voor onze woningportefeuille leidde dit tot een stijging van de marktwaarde in verhuurde staat.
De totale waarde van de portefeuille is met € 223 miljoen gestegen. Het heeft nu een waarde van € 2.237 miljoen. Dit betekent een waardestijging van 11 procent. Deze positieve waardeontwikkeling komt vooral door gestegen contract huren en leegwaarden op de beleggingsmarkt.
Waar de marktwaarde in verhuurde staat inzicht geeft in de waarde voor een belegger, geeft de beleidswaarde aan welke ‘beklemming’ ligt op deze waarde. Dit als gevolg van de sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheden die een woningcorporatie heeft.
Nieuwe methodiek beleidswaarde
Met ingang van verslagjaar 2024 wordt de nieuwe beleidswaarde berekend. De nieuwe beleidswaarde verschilt op hoofdlijnen op vier manieren van zijn voorganger:
- De disconteringsvoet wordt losgekoppeld van de disconteringsvoet van de marktwaarde en jaarlijks voorgeschreven door de Aw. Voor 2024 is dit 4,17%.
- In plaats van een 15 jaar looptijd met eindwaarde, wordt er nu een looptijd van 60 jaar zonder eindwaarde gehanteerd.
- Voor onderhoud wordt de MJOP op complex gehanteerd. Hierdoor zijn jaarlijks variërende onderhoudslasten in te rekenen in de beleidswaarde.
- Indien er sprake is van een harde verplichting worden noodzakelijke investeringen in de beleidswaarde opgenomen. Voor Accolade geld dit voor het uitfaseren van E-, F- en G-labels.
De bestaande afslagen voor betaalbaarheid, beschikbaarheid en beheer blijven ongewijzigd. Achtergrond van de beleidswaarde is dat een woningcorporatie andere keuzes maakt of moet maken als het gaat om onderhoud, beheer en verhuur ten opzichte van een belegger. Het verschil tussen de marktwaarde in verhuurde staat en de beleidswaarde kun je zien als de maatschappelijke bijdrage die een woningcorporatie levert. Voor ons betekent dit een verschil van € 916 miljoen. De marktwaarde in verhuurde staat is namelijk € 2.237 miljoen en de beleidswaarde € 1.367 miljoen.
Het verschil van de marktwaarde in verhuurde staat en de beleidswaarde laten we zien in onderstaande tabel.
Verloop van Marktwaarde verhuurde staat naar beleidswaarde 2024 (x 1.000 euro)
Omschrijving | DAEB | Niet-DAEB | Totaal |
Marktwaarde 2024 | 2.129.969 | 99.185 | 2.229.154 |
1. Beschikbaarheid | 2.152 | -927 | 1.225 |
2. Betaalbaarheid | -468.724 | -5.424 | -474.147 |
3. Kwaliteit (onderhoud) | -562.516 | -11.909 | -574.425 |
4. Beheer | -105.244 | -747 | -105.991 |
5. EFG Labels | -4.371 | 0 | -4.371 |
6. Disconteringsvoet | 285.098 | 10.772 | 295.870 |
Beleidswaarde 2024 | 1.276.365 | 90.950 | 1.367.316 |
- In de bepaling van de beleidswaarde gaan we ervan uit dat de verhuureenheden beschikbaar blijven voor de doelgroep. We gaan er dus van uit dat het bezit niet wordt verkocht, maar blijvend wordt verhuurd.
- Voor de betaalbaarheid wordt voor het passend toewijzen een lagere streefhuur gevraagd dan in de markt mogelijk is.
- In de beleidswaarde houden we rekening met het een hogere kwaliteitsstandaard die Accolade hanteert, dan de markt. De hogere onderhoudskosten die wij daarvoor inzetten geven een afslag voor kwaliteit.
- In de beleidswaarde is er nog een afslag voor de hogere beheerkosten die Accolade maakt. Door efficiënt te werken proberen wij deze kosten zo laag mogelijk te houden. En daarmee deze afslag te beperken.
- Voor woningen met een E, F of G label rekenen we een afslag. Dit doen omdat deze kosten een noodzakelijke investering zijn. Deze niet zijn inde begroting niet opgenomen onder onderhoud maar verduurzaming
- In de beleidswaarde wordt gerekend met een vaste disconteringsvoet van 4,17%
Als we deze zes correcties verwerken op de marktwaarde, geeft dat een beleidswaarde van € 1.367 miljoen eind 2024.
Jaarresultaat
Het jaar 2024 sloten we af met een positief resultaat.
Jaarresultaat (bedragen x 1.000 euro) | 2024 | 2023 |
Nettoresultaat exploitatie vastgoedportefeuille | 46.172 | 44.802 |
Nettoresultaat verkocht vastgoed in ontwikkeling | 0 | -872 |
Netto gerealiseerd resultaat verkoop vastgoedportefeuille | 1.805 | 1.036 |
Nettoresultaat overige activiteiten | -26 | -26 |
Overige organisatiekosten | -1.867 | -1.587 |
Leefbaarheid | -2270 | -2.124 |
Financiële baten en lasten | -11.761 | -11.168 |
Belastingen | -8.534 | -7.512 |
Genormaliseerd resultaat na belasting | 23.519 | 22.549 |
Waardeverandering vastgoedportefeuille | 182.356 | -328.755 |
Jaarresultaat na Vpb | 205.875 | -306.206 |
Het jaarresultaat 2024 is ruim € 205 miljoen positief. Dit is € 511 miljoen hoger dan het resultaat 2023.
Het genormaliseerde resultaat 2024 na belastingen (€ 23,5 miljoen) is € 1,0 miljoen hoger. Het nettoresultaat uit de vastgoedexploitatie (€ 46,1 miljoen) laat vergeleken met 2023 een stijging zien van € 1,4 miljoen. Deze stijging komt door hogere huur inkomsten en wordt nog gedempt door hogere onderhoudskosten.
Autoriteit woningcorporaties
De Autoriteit Woningcorporaties houdt (extern) toezicht op woningcorporaties. Dit houdt in: het financieel toezicht en het toezicht op de integriteit en de prestaties van de corporaties. Het interne toezicht ligt bij de Raad van Commissarissen.
De Autoriteit Woningcorporaties is onafhankelijk van de corporaties en de politiek. De autoriteit kan zelf onderzoeken starten en rapporten openbaar maken. Ook mag ze zelfstandig ingrijpen bij corporaties. Bijvoorbeeld bij het vermoeden van fraude of zelfverrijking. De Autoriteit Woningcorporaties is een onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
De Autoriteit Woningcorporaties controleert woningcorporaties onder meer op de volgende punten:
- beoordelen van de integriteit van het bestuur (governance);
- toetsen of bestuurders van corporaties en leden van de raad van toezicht geschikt en betrouwbaar zijn;
- toestemming verlenen (of niet) als een woningcorporatie samenwerking zoekt met een andere corporatie of instelling;
- beoordelen van de financiële positie van corporaties;
- het toetsen van beheerovereenkomsten voor derden;
- toezicht houden op dochtermaatschappijen van woningcorporaties.
Externe onafhankelijke accountant
De controle op de jaarrekening van Stichting Accolade wordt uitgevoerd door Deloitte Accountants B.V.
Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW)
Wij zijn deelnemer van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Bij de beoordeling hanteert het WSW de volgende ratio’s:
- interest coverage ratio
- loan-to-value
- solvabiliteit
- dekkingsratio
- onderpandratio
- terugverdientijd leningen
Voor de definities of berekeningen wordt verwezen naar het onderdeel Weerstandsvermogen. Het WSW en de Aw beoordelen ons aan de hand van de diverse ratio’s en op basis van business risk vragen.
Fiscale positie
Algemeen
Commerciële jaarstukken hebben tot doel verantwoord inzicht te geven over het vermogen en resultaat. De fiscale jaarrekening heeft als doel om tot een grondslag voor belastingheffing te komen.
Vennootschapsbelasting
De komende jaren verwachten we een jaarlijks positief fiscaal resultaat. De verschuldigde vennootschapsverplichting is opgenomen in de meerjarenprognose.
Latenties in 2024
De belastinglatenties worden in de jaarrekening berekend. Dit in overeenstemming met de daarvoor geldende Richtlijnen voor Jaarverslaglegging (richtlijn 242 en 645). We onderscheiden hierin tijdelijke verschillen en permanente verschillen. Er is sprake van een tijdelijk verschil als er op enig moment sprake is van een fiscale afwikkeling van het verschil. Permanente verschillen waarderen we niet gescheiden in de jaarrekening. Deze komen alleen tot uiting in de berekening van de vennootschapsbelasting in het resultaat. De belastinglatenties worden gewaardeerd tegen de contante waarde.
Samenstelling fiscaal resultaat | ||
bedragen x € 1.000 | 2024 | 2023 |
Resultaat voor belastingen volgens de commerciële jaarrekening | 214.409 | -298.693 |
Projectresultaat | -5438 | 0 |
Verkopen | -181 | 1.393 |
Afschrijvingen | 17 | -1.337 |
Niet gerealiseerde waardeveranderingen | -198.906 | 305.753 |
Overige waardeveranderingen | 16.696 | 24.463 |
Vestia lening | 0 | 0 |
Overige posten | 37 | -68 |
Swaption | -531 | -531 |
Saneringsheffing | 0 | 0 |
Herinvesteringsreserve | -1.656 | -1.650 |
Disagio | -385 | -434 |
-190.347 | 327.589 | |
Fiscaal resultaat voor beperking rente aftrek | 24.062 | 28.896 |
Afschrijvingen | 523 | 1.882 |
Rentelasten | 12.688 | 12.021 |
Overige posten | -147 | -1.461 |
Grondslag voor renteaftrek | 37.126 | 41.338 |
Maximale rente aftrek 20% | 7.425 | 8.268 |
Werkelijke rentelasten en soortgelijke kosten | 12.688 | 12.021 |
Beperking rente aftrek (ATAD) | 5.263 | 3.753 |
Fiscaal resultaat | 29.325 | 32.649 |
Fiscale verliescompensatie | 0 | 0 |
Belastbaar bedrag | 29.325 | 32.649 |
Verschuldigde winstbelasting 19% van € 200 | 38 | 38 |
Verschuldigde winstbelasting 25,8% van € 32.649 - € 200 | 7.514 | 8.372 |
Totaal verschuldigde winstbelasting | 7.552 | 8.410 |
Het wettelijke belastingtarief voor 2024 is 19 procent voor de eerste € 200.000 en 25,8 procent over het meerdere. De lagere effectieve belastingdruk komt door fiscaal vrijgestelde winstbestanddelen. De effectieve belastingdruk over 2024 is 26,6 procent (2023: 25,0 procent).
Afhandeling aangiften voorgaande jaren
De Belastingdienst heeft de aangiftes vennootschapsbelasting tot en met 2020 definitief gemaakt. De voorlopige aanslagen over 2021, 2022, 2023 en 2024 zijn ontvangen.
Treasury
Leningen
Uitgangspunt van ons financieringsbeleid is het verkrijgen en behouden van een blijvende toegang tot de kapitaalmarkt. Dit tegen aanvaardbare kosten. Zo waarborgen we onze financiële continuïteit. Om het renterisico over de leningenportefeuille te spreiden, streven we naar een ideale opbouw van onze leningenportefeuille. Een ideale opbouw houdt in dat de rente- en aflossingsverplichtingen door de jaren heen gemiddeld ongeveer gelijk zijn.
In 2024 hebben we drie fixe leningen aangetrokken van elk € 15 miljoen, totaal € 45 miljoen. Er was geen sprake van externe beleggingen. In de tabel een overzicht van de omvang van de leningenportefeuille.
In de tabel een overzicht van de omvang van de leningenportefeuille.
Omschrijving | 31-12-2024 | 31-12-2023 |
Aantal leningen | 61 | 63 |
Bedrag van leningen (restschuld) | € 421 miljoen | € 406 miljoen |
Marktwaarde van de leningen | € 492 miljoen | € 467 miljoen |
Gemiddelde rentevoet | 3,30% | 3,30% |
Renterisico
Het is belangrijk dat het renterisico gelijkmatig wordt verdeeld over de jaren. Door spreiding van de aflossingsverplichtingen en momenten van renteconversie zijn we minder gevoelig voor toekomstige ongunstige renteontwikkelingen. In deze tabel staat de exposure per jaar.
2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 | 2031 | 2032 | 2033 | 2034 |
14% | 14% | 11% | 13% | 11% | 11% | 13% | 5% | 5% | 5% |
Obligolening
De obligolening is een variabele hoofdsom lening van 2,6 procent van de geborgde lening portefeuille. Deze wordt niet gestort; het kan bij nood door het WSW worden opgevraagd. Jaarlijks wordt de hoogte van lening opnieuw vastgesteld. Eind 2024 is de obligolening € 10,4 mln.
Derivaten
In het Treasury Statuut is expliciet opgenomen dat Accolade geen gebruik maakt van de mogelijkheden tot het afsluiten van derivaten. In de periode 2008 tot 2013 heeft Accolade zogenaamde basisrenteleningen en extendibles afgesloten. Volgens de beleidsregels horen deze leningen tot de derivaten. Een deel (€ 131 miljoen) van de totale leningenportefeuille (€ 406 miljoen) bestaat uit basisrenteleningen en extendibles. Volgens de beleidsregels moeten we de extendibles elk jaar toetsen op marktwaarde. In de deze tabel vergelijken we de nominale waarde en marktwaarde.
Overzicht van de derivatenportefeuille
Soort derivaat | Aantal | Nominale waarde | Marktwaarde (31-12-2024) |
Basisrenteleningen | 16 | € 123 miljoen | n.v.t. |
Extendibles | 1 | € 8 miljoen | - € 2 miljoen |
Totaal | 17 | € 131 miljoen | - € 2 miljoen |
Wij lopen geen direct liquiditeitsrisico vanwege onze derivatenportefeuille. Dit komt omdat er geen bijstortverplichtingen oftewel margin calls met de banken zijn afgesproken. Voor dit type derivaten hoeven we geen liquiditeitsbuffer aan te houden. Er is namelijk geen sprake van een marktverrekening. Wij hebben alleen extendibles en basisrenteleningen in de portefeuille. De marktwaarde voor deze derivaten is negatief. De oorzaak van de negatieve marktwaarde is de lage rentestand. De marktwaarde is, vergeleken met 31 december 2023, nagenoeg gelijk gebleven.
Beleggen
In 2024 zijn tijdelijke liquiditeitsoverschotten tot het bedrag van € 13,5 miljoen teruggestort op de flexibele roll-over lening. De overige liquiditeitsoverschotten staan op de rekening-courant rekening bij onze huisbankier.
Huisbankier
Vanaf 2012 is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) de huisbankier.
Deelnemingen en verbindingen
Stichting Accolade heeft op 31 december 2024 geen deelneming, maar participeert wel in Verenigingen van Eigenaren (VvE).
Assetmanagement
Assetmanagement vormt de schakel tussen de portefeuillestrategie en de uitvoering van investeringen in vastgoed.
In 2024 gaven we de integrale vastgoedsturing verder vorm. De nieuwe werkwijze is in de organisatie uitgerold en maakten we eigen. De eerste beheerstrategieën stelden we volgens de nieuwe werkwijze vast. Hiermee wordt duidelijk wat we op korte en lange termijn met een complex willen en welke investeringen er op de organisatie afkomen.
Governance, risicomanagement en compliance
7. Verslag Raad van Commissarissen
Hoe ziet de RvC eruit?
De Raad van Commissarissen (RvC) van Accolade bestaat uit vijf leden. In 2024 bestond de RvC uit de volgende personen:
- mevrouw M.P.C. Breeuwer, voorzitter RvC en lid Remuneratiecommissie;
- de heer S.J.C. Gaastra, voorzitter Commissie Maatschappelijk Presteren;
- de heer A.H.M. Gijsbers, vicevoorzitter RvC en lid Auditcommissie;
- mevrouw P.F. Hu-Knot, voorzitter Auditcommissie;
- de heer A.W. Siebenga, voorzitter Remuneratiecommissie en lid Commissie Maatschappelijk Presteren.

Leden RvC | Geboorte- jaar | (her) benoemd in | Zittings- periode t/m | Commissie lidmaatschap | Hoofd- en nevenfunctie |
---|---|---|---|---|---|
Mevrouw M.P.C. Breeuwer | 1963 | 2021 | 9/10/2025 (einde termijn) | Voorzitter RvC en lid remuneratiecommissie | Advocaat bedrijfskundige, directeur-eigenaar MPC Advocatuur BV en @juste B.V. legal contracting en directeur-eigenaar van MPCBoardmatters. Nevenfuncties: Lid RvT stichting Amaryllis, lid werkveld adviescommissie bedrijfskunde Hanzehogeschool Groningen |
de heer S.J.C. Gaastra (op voordracht van HO-STESS) | 1961 | 2022 | 24/4/2026 (einde termijn) | Voorzitter Commissie Maatschappelijk Presteren | Adviseur en teamcoördinator Buitendienst bij de Woonbond, docent bij Avicenna (VTW-academie), bestuurslid Gebiedsfonds Stadskanaal en lid van de RvC van Domesta |
de heer A.H.M. Gijsbers | 1965 | 2022 | 31-07-2025 (einde termijn) | Vicevoorzitter en lid auditcommissie | Architect, bouwkundig ingenieur; Directeur VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering BV/ Sweco Architects BV; Directeur-eigenaar MMT Holding BV |
De heer A.W. Siebenga (op voordracht van de Bewonersraad) | 1963 | 2023 | 18-06-2027 (einde termijn) | Voorzitter remuneratiecommissie, lid Commissie Maatschappelijk Presteren | Bedrijfskundige, Eigenaar SlimWerk, Nevenfuncties: Lid Centrale Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit bij Hûs en Hiem. RvC-lid woningcorporatie Mercatus Emmeloord |
Mevrouw P.F. Hu-Knot | 1986 | 2023 | 19-4-2027 (herbenoembaar) | Voorzitter auditcommissie | Registeraccountant, Finance Director IG Design Group. Nevenfuncties: Lid RvC N.V. Waterbedrijf Groningen, voorzitter College van Kerkrentmeesters PKN Laarkerk Zuidlaren, eigenaar Hu-Knot Management & Advies. |
In 2024 vergaderde de RvC zeven keer met de RvB. Vijf reguliere vergaderingen en twee extra vergaderingen. De reguliere vergaderingen combineerden we met themabijeenkomsten. Tijdens een themabijeenkomst kan de RvC:
- praten over de actualiteit en/of de vragen van de toekomst;
- een onderwerp verder uitdiepen;
- sparren over een bepaald onderwerp;
- een dilemma van de RvB voorgelegd aan de RvC bespreken.
Ook in 2024 zijn de themabijeenkomsten voor de RvC van toegevoegde waarde geweest. De volgende onderwerpen bespraken de RvC en RvB met elkaar:
- intergrale vastgoedsturing en grip op investeringen
- soft controls
- visitatie woningcorporaties
- medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
- leefbaarheid in wijken en buurten
Projectenschouw
In september was de jaarlijkse projectenschouw. Hier ontmoetten de RvC, RvB en or elkaar. Samen gingen we op de fiets door Drachten en werden we onderweg geïnformeerd over diverse projecten (oud en nieuw). Zo fietsten wij langs De Bank (grootschalig renovatieproject) en bezochten daar een modelwoning. Vervolgens naar het nieuwbouwproject De Tuinen. Tenslotte bekeken wij een nieuwbouwwoning in aanbouw in de wijk Vrijburgh.
Goedkeuringen
De RvC gaf in de vergaderingen goedkeuring aan:
- realisatiebesluit besluit project 41434 Furmerusflats te Sneek;
- memo wederopbouw woning Elze Klinkhammer*;
- herbenoeming Friso de Roos;
- beloningsvoorstel 2024 RvC - RvB;
- jaarverslag RvC 2023;
- rooster van aftreden RvC/RvB;
- vaststellen jaarrekening 2023;
- herbenoeming Friso de Roos;
- rb besluit project 41435 Van Harinxmaland Sneek;
- ob besluit project 31431 Wyldehoarne Joure;
- overgaan tot prijs vast einde werk in projectbesluiten;
- prestatieafspraken en bijdragenoverzicht 2025;
- realisatiebesluit project 21569 Schoolstraat 10 Heerenveen;
- gunning visitatiebureau;
- herbenoeming Elze Klinkhammer;
- werving en selectie RvC lid vastgoedprofiel;
- (meer)jarenbegroting 2025;
- treasury jaarplan 2025;
- investeringsstatuut;
- actualisatie procuratieregeling;
- bezoldiging RvB en RvC 2025.
* In november 2023 is de woning waar Elze Klinkhammer met haar partner woont grotendeels verwoest door brand. Haar partner is enig eigenaar van de woning. In het kader van de wederopbouw heeft mevrouw Klinkhammer kort na de brand bij de RvC aandacht gevraagd voor de herbouw in relatie tot het integriteits-, inkoop- en aanbestedingsbeleid van Accolade. Om de schijn van belangenverstrengeling te beheersen zijn in de RvC-vergadering van februari afspraken gemaakt met het bestuur over potentiële risico’s, communicatie en een marktconformiteitstoets. De Aw, de accountant, de huurdersbelangenverenigingen en de organisatie zijn geïnformeerd. Zoals het zich ten tijde van het opstellen van dit jaarverslag laat aanzien gaat het werk uitgevoerd worden door een aannemer die bij Accolade in het recente verleden meerdere projecten heeft gerealiseerd en op korte termijn gaat realiseren. Conform de gemaakte afspraken neemt mevrouw Klinkhammer niet deel aan besluitvorming waar deze aannemer bij betrokken is.
Auditcommissie
De Auditcommissie kwam in 2024 zes keer bij elkaar. De leden bespraken de rapportages en de verklaringen van de onafhankelijke accountant. Daarnaast bespraken ze de volgende onderwerpen:
- het risicobeheersingsraamwerk;
- de beleidskapstok;
- diverse projectvoorstellen;
- de beleidswaarde 2.0 en de ratio’s;
- fiscaliteiten;
- prijsvast einde werk in projectaanbestedingen;
- funderingsproblematiek;
- onderschrijding op verduurzaming;
- evaluatie accountant;
- bijdragenoverzicht 2025;
- toezichtsbrieven Aw en WSW;
- auditplan 2025.
Commissie Maatschappelijk Presteren
De Commissie Maatschappelijk Presteren kwam in 2024 vier keer bij elkaar. Ze spraken over:
- de huurverhoging;
- verschillende projectvoorstellen;
- prestatieafspraken met gemeenten;
- woonlastenonderzoek Friesland 2023;
- Circulair Friesland;
- Aedes Benchmark;
- issues en klachten uit klantcontacten;
- zonnepanelen;
- urgentieverordening;
- begroting wijken en buurten;
- toekomstbestendigheid vrijwilliger- huurdersverenigingen;
- miljoenennota en regeerprogramma;
- begroting Accolade.
Remuneratiecommissie
De remuneratiecommissie sprak het bestuur twee keer. In juni 2024 was er met directeur-bestuurders Friso de Roos en Elze Klinkhammer een individueel voortgangsgesprek. In december 2024 volgde een individueel functioneringsgesprek met de bestuurders. Dit ging bijvoorbeeld over het persoonlijk opleidingsplan en het proces herbenoeming RvB. Daarnaast was er een gezamenlijk gesprek. Hierin blikte de Remuneratiecommissie met het bestuur terug op de organisatiedoelen. Daarbij spraken ze ook over de doelen voor 2025. De RvC is meegenomen in de nieuwe klantvisie, het stroomlijnen van de managementinformatiesystemen (MIS), het leiderschapsprogramma dienend leiderschap en in het onderzoek of er gestuurd kan worden op een vlakke ICR.
Friso de Roos is benoemd voor een tweede termijn ingaande 1 oktober 2024 en Elze Klinkhammer is februari 2025 herbenoemd voor een tweede termijn ingaande op 1 mei 2025. Voor de herbenoeming van haar bestuurders heeft de RvC ervoor gekozen interne en externe belanghouders te betrekken bij haar besluit. Zij hebben een adviesrol vervuld en input geleverd voor de herbenoemingsgesprekken met de bestuurders.
Wijze van toezicht
De RvC verzamelde in 2024 actief informatie en kennis binnen en buiten Accolade, op een onafhankelijke manier. Alle informatie is volgens het reglement Raad van Commissarissen beschikbaar gemaakt. Deze documenten stonden op de agenda voor de vergaderingen van de RvC. De RvC voelt zich door de RvB uitgenodigd om samen na te denken en gedachten van de RvB aan te scherpen. De RvC gaf opdracht aan Deloitte om het bestuursverslag en de jaarrekening 2024 te controleren. De RvC nam kennis van de verklaringen en rapportages.
Zelfevaluatie
De RvC had op 5 juni 2024 haar zelfevaluatie. In 2023 was dit onder leiding van een extern bureau. Dit jaar deed de RvC dit zelf, samen met het bestuur en de bestuurssecretaris.
Contacten met belanghouders
De RvC overlegt met verschillende belanghouders van Accolade. Dit gebeurt op zowel formele momenten als informele. Informeel is met de huurdersverenigingen gesproken over o.a. de herbenoeming van bestuurder Elze Klinkhammer. De RvC sprak met de huurdersverenigingen af dat er één keer per jaar een gezamenlijk overleg is. Dit is in het voorjaar. Ook is er één keer per jaar een individueel overleg in het najaar. In het voorjaar zijn de uitkomsten van het woonlastenonderzoek besproken en is aandacht gegeven aan laaggeletterdheid. In het najaar zijn een groot aantal onderwerpen besproken. Dit waren o.a. het bestuursverslag en strategisch plan van De Bewonersraad, traject visitatie 2025, overlast in wijken, de energietransitie ‘lessons learned’ van renovatieprojecten, betaalbaarheid, middenhuur, project Schoolstraat Heerenveen en de opgave in 2025.
Permanente Educatie
De leden van de RvC en RvB moeten vanuit hun functie voldoen aan de eisen van Permanente Educatie. Permanente Educatie is belangrijk om kennis van de RvC en het bestuur op niveau te houden. In 2024 staat het aantal verplichte PE-punten voor RvC-leden op minimaal vijf PE-punten per jaar. Een overzicht van de PE-punten in 2024 ziet u hieronder.
Naam RvC-lid | behaalde PE-punten |
---|---|
Mevrouw M.P.C. Breeuwer | 5,5 |
De heer S.J.C. Gaastra | 5 |
De heer A.H.M. Gijsbers | 5 |
Mevrouw P.F. Hu - Knot | 5 |
De heer A.W. Siebenga | 18 |
Voor de bestuurders van woningcorporaties geldt dat zij in drie jaar tijd minimaal 108 PE-punten moeten halen. Voor 2022, 2023 en 2024 haalden de bestuurders van Accolade het volgende aantal punten.
Naam bestuurder | Aantal PE-punten over 2022-2024 |
---|---|
Mevrouw E.B. Klinkhammer | 176,5 |
De heer F.W. de Roos | 189 |
Bezoldiging RvC en RvB
Het bestuur van Accolade bestond op 31 december 2024 uit mevrouw Elze Klinkhammer en de heer Friso de Roos. Elze Klinkhammer is voorzitter van de RvB en directeur-bestuurder Volkshuisvesting & Vastgoed. Friso de Roos is directeur-bestuurder Financiën & Bedrijfsvoering.
Vanaf 1 januari 2013 geldt de Wet Normering Topinkomens. Voor 2024 is de maximale beloning voor topfunctionarissen woningcorporaties € 233.000. Vanaf 1 januari 2014 geldt een klasse-indeling. Deze hangt af van de grootte van de corporatie en de omgeving waarin de corporatie werkt. Accolade valt in klasse G. Voor deze klasse is de WNT-norm voor 2024 € 218.000.
De bezoldiging van de bestuurders staat voor salaris en WG-deel pensioenbijdrage vast op 85 procent van deze norm. Voor de bezoldiging van Friso de Roos en Elze Klinkhammer is uitgegaan van de WNT-normen voor 2024. De beloning van de bestuurders ligt daarmee onder de WNT-norm.
Voor de leden en de voorzitter van de RvC geldt in de WNT een maximale beloning per kalenderjaar van tien procent en vijftien procent van de maximale bezoldiging die geldt voor het bestuur van Accolade. De VTW stelt voor de beloning van de leden en voorzitter van de RvC een lagere norm vast. Accolade houdt hieraan vast. De maximale beloning van de leden en voorzitter in 2024 is respectievelijk maximaal € 17.440 en € 26.160.
Beoordeling en bezoldiging
De RvC is tevreden over de prestaties die Accolade in 2024 leverde. Over het geheel genomen zijn de doelstellingen behaald.
Slotwoord voorzitter Raad van Commissarissen
De voorbereidingen zijn gestart om te komen tot een nieuwe koers en voor de visitatie die in 2025 gaat plaatsvinden.
Kadernotitie
In juni 2024 is de Raad van Commissarissen door het bestuur uitgebreid meegenomen in de Kadernotitie voor wat betreft de begroting 2025-2039.
Stagiaire RvC
Vanaf oktober 2023 heeft mevrouw Otter als stagiaire deelgenomen aan de vergaderingen van de RvC. In juni 2024 rondde zij haar stage af.
Uitdagingen Nationale Prestatieafspraken
De RvC ziet vanwege de nieuwe Nationale Prestatieafspraken grote uitdagingen voor Accolade, haar medewerkers en haar huurders. Via themasessies en de reguliere vergaderingen houdt de RvC hierover afstemming met het bestuur. Daarbij zijn kernbegrippen zoals betaalbaarheid, beschikbaarheid en verduurzaming belangrijke onderdelen.
Tot slot
Al deze ontwikkelingen zullen ook in 2025 verder gaan. Dat vraagt van Accolade, haar medewerkers, belanghouders en huurders voortdurende inzet en flexibiliteit. We houden elkaar hierin scherp. Zo blijven we zorgen voor voldoende beschikbare, betaalbare en duurzame woningen in wijken en buurten waar het prettig wonen is.
Miryam Breeuwer
Voorzitter Raad van Commissarissen
8. Verklaring RvB en RvC
Verklaring Raad van Commissarissen
De leden van de Raad van Commissarissen van Accolade verklaren kennis te hebben genomen van de jaarstukken, de daarin opgenomen jaarrekening over 2024 en daarbij door de onafhankelijke accountant afgegeven goedkeurende verklaring.
De Raad van Commissarissen stelt de jaarstukken inclusief de jaarrekening 2024 vast en heeft decharge verleend aan het bestuur.
Namens de Raad van Commissarissen,
Mevrouw M. P. C. Breeuwer
Voorzitter
Heerenveen, 27 mei 2025
Verklaring bestuur
Bestemming resultaat
De Raad van Bestuur besluit het positieve jaarresultaat na belastingen van € 206 miljoen ten gunste van het eigen vermogen te brengen van Accolade.
Bestemming middelen
De Raad van Bestuur van de Stichting Accolade, op grond van artikel 30 van de statuten van de Stichting belast met de Bestuurlijk bevoegdheden, verklaart dat alle uitgaven in het verslagjaar 2024 zijn besteed in het belang van de volkshuisvesting.
De heer F. de Roos en mevrouw E. Klinkhammer
Raad van Bestuur
Heerenveen, 1 april 2025